Liberaalista nykyihmisestä

”Valistusajan aiheuttama taantumuksellisuus tuntuu vielä tänäänkin. Ihmiset esimerkiksi suhtautuvat entistä välinpitämättömämmin hyveiden kehittämiseen itsessään ja muissa. Miksi vaivautua, kun yhteiskunnallisella säätelyllä asiat ratkeavat? Valistusajattelussa tärkeää ei ole ihminen ja hänen luonteensa, vaan ’ihmiskunnan edistys’.

Nicholas Capaldi osuu asian ytimeen: ’Liberaalien nyky-yhteiskuntien vakavin ongelma ovat ihmisen puolikkaat… Heidän todellinen vajavaisuutensa on luonteen heikkous, moraalinen vaje. Koska heiltä puuttuu yksilöllisyyden taju lähes kokonaan, he eivät osaa rakastaa sitä hyvää, joka heissä on. Koska he eivät osaa rakastaa itseään, he eivät osaa rakastaa muita. Koska he eivät osaa rakastaa muita, he eivät osaa vaalia perhe-elämää – itse asiassa ajatus perhe-elämästä on tylsistyttävä. Rakkauden puutteen itseään, muita ja perhettään kohtaan he kompensoivat lojaalisuudella kuviteltua yhteiskuntaa kohtaan… He päätyvät tilanteeseen, jossa heidän johtajansa ovat heidän omia peilikuviaan: ihmisen puolikkaita, jotka pyrkivät hallitsemaan muita, koska eivät osaa hallita itseään.’

Tällainen ihmisen puolikas korvaa hyveet poliittisilla iskulauseilla ja psykologisella jargonilla. Oikeudenmukaisuuden hyveestä tulee suvaitsevaisuutta moraalirelativismina ymmärrettynä, viisaudesta tulee tilastoja ja todennäköisyysteoriaa, itsehillinnästä tulee tupakkalakko, Atkinsin dieetti tai muu terveystrendi, suurisieluisuudesta tulee itsetuntoa, nöyryydestä itsekriittisyyttä – ja Jumalasta demokratiaa.

Lopputulos on läpisyöpynyt ikävystyneisyys – ’ei se tavallinen, jokapäiväistä rutiinia seuraava ikävystyneisyys, vaan transsendenttinen, jopa metafyysinen ikävystyneisyys, sellainen, jolle itse elämän mysteeri on ikävystyttävä.'”

– Alexandre Havard, kirjassaan Hyvejohtajuus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s